Narcistisch Slachtoffer Syndroom

Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS) is het gevolg van narcistisch misbruik. Mensen die er last van hebben zullen vaak hulp zoeken voor vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, concentratieproblemen, angsten of depressies. Bij mannen kunnen de klachten zich anders uiten dan bij vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat mentale klachten bij mannen zich vaker uiten in de vorm van irritatie, agressie en meer alcohol- of drugsgebruik.

NSS is dus een combinatie van verschillende klachten, veroorzaakt door iemand met narcistische trekken. Dit kan een ouder, familielid, vriend(in), collega of werkgever zijn geweest. Soms hebben de slachtoffers het misbruik niet door en blijven trouw aan de dader. Dit wordt ook wel traumabonding of Stockholm syndroom genoemd, waarbij het slachtoffer een vertrouwensband ontwikkeld met de dader. Hoe sneller iemand zich bewust is van het misbruik, hoe eerder er hulp gezocht kan worden.

Oorzaak

Narcistisch misbruik gaat vooraf aan het NSS. Narcistisch misbruik is een vorm van emotionele mishandeling uitgevoerd door iemand met narcistische trekken. Deze personen hebben de neiging om bewust, dan wel onbewust gebruik te maken van woorden op een manipulatieve manier met als doel een ander te beschadigen, te verwarren of te beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is ‘gaslighting’, waarbij de werkelijkheid zodanig wordt verdraaid dat het slachtoffer gaat twijfelen aan zichzelf en hierdoor meer onder de macht van een narcist komt te staan.

Symptomen

  • Isoleren: Het slachtoffer neemt minder contact op met familie en vrienden
  • Verwarring: Het slachtoffer gaat zich onterecht schuldig voelen en ervaart een verlies van eigenwaarde.
  • Stress: Eerste tekens van stress zijn hartkloppingen, benauwdheid, ademhalingsproblemen, vermoeidheid, slaapstoornissen, nervositeit, prikkelbaarheid. Als de weerstand is aangetast komt men in een chronische angstsituatie.
  • Angst: Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand die wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar. Het niet kunnen delen van wat jou is overkomen met anderen, omdat zij jou niet begrijpen kan zorgen voor een toename aan angst, stress en depressie.
  • Depressie: Op langer termijn kunnen er klachten van depressie ontstaan, omdat gedachten aan het verleden kunnen zorgen voor stress.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

More to explorer

Hoe herken je narcistisch misbruik?

Hoe herken je narcistisch misbruik? 1. De snelheid Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat vertrouwen opbouwen in een relatie

Narcistisch Misbruik

Narcistisch misbruik is een vorm van emotionele mishandeling uitgevoerd door iemand met narcistische trekken. Deze personen hebben de neiging om bewust, dan

Codependent & Narcist

Als je in een relatie terecht komt met een narcist, dan is de kans groot dat je last hebt van codependentie. Codependentie