Informatie

Informatie

Relatieverslaving

Relatieverslaving is het vastzitten in een relatie waarvan je weet dat deze niet goed voor je is, maar je kunt er niet vanaf komen. De relatie is vaak erg passioneel met hoge pieken en diepe dalen. Wanneer je deze probeert te beëindigen, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Een relatieverslaving is niet zozeer het verslaafd zijn aan het hebben van een relatie, waarbij je van de ene naar de andere partner springt om maar niet alleen te hoeven zijn. Een relatieverslaving is eerder een obsessie, waarbij je vast blijft houden aan je huidige partner, zelfs als je weet dat er geen sprake is van gelijkheid binnen de relatie.

Oorzaken

Opgroeien in een gebroken gezin, emotionele verwaarlozing tijdens de opvoeding of andere oorzaken uit de jeugd zijn vaak de oorzaak voor relatieverslaving. Je blijft als relatieverslaafde een zeer sterk verlangen voelen naar je partner, om hem of haar te helpen om te veranderen. Je blijft hopen dat het beter wordt en je eindelijk de liefde, respect en aandacht krijgt waar je als kind op hebt gewacht.

Wat is codependentie?

Codependentie is een reactie op hechtingstrauma. Het is een verzameling van overlevingsstrategieën, waarbij je controle probeert te houden over gevoelens en relaties.

Codependentie wordt vaak ervaren als een toestand, waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie.

Bewustwording van het patroon helpt om het te doorbreken. In de therapie leer je om uit de trance van het innerlijke kind terug te komen naar het hier en nu, door de werkelijke emotie, die onder de codependentie trance ligt, alsnog te ervaren.

Primaire kenmerken van codependentie

  • Moeite om van jezelf te houden
  • Moeite met grenzen stellen ten opzichte van anderen
  • Moeite met het bewust zijn van de eigen realiteit
  • Moeite met het uiten van die realiteit op een beheersbare manier
  • Moeite met het vervullen van de eigen behoeften en wensen in het contact met anderen